Wat is opaal

Achtergrond
Voordat je een opaal ziet die je aandacht trekt; leer iets over de opaal, hoe ze zijn ontstaan en wat er te verkrijgen is.


Wat is opaal
Opaal is de kleurrijkste edelsteen ter wereld. De oude Griek Plinius zegt van de opaal; in de opaal komen alle edelstenen bijeen; vuur van de robijn, glanzend paars van de amethist, diep blauw van de saffier en 
het zeegroen van de smaragd, goudgeel van de topaas.

In het oud Grieks betekent het woord ‘oppallos’; het zien van een kleurverandering. De kleurveranderingen van een opaal is ook de grootste aantrekkingskracht van deze edelsteen. In welke lichtval je de opaal ook houdt, er is altijd weer een andere kleurschakering te zien. Tevens beschouwt men de opaal in Griekenland; als de geest der waarheid, die aan de bezitter de toekomst onthuld.

De opaal wordt al sinds eeuwen op ingenieuze manier in sieraden verwerkt, maar ook in de moderne sieraden komt deze steen zeker tot zijn recht.

Samenstelling van de opaal
Opaal is een siliciumoxide, met een hardheid van 5 tot 6. Het is dus een relatief zachte steen. Opaal bevat meestal tussen de 4 en 9 procent water, maar het kan oplopen tot 30 procent. De opaal is opgebouwd uit zeer dunne laagjes gekristalliseerde kwarts. Deze lamelstructuur veroorzaakt een bijzondere lichtbreking.

Het is eigenlijk versteend water dat verandert met de kijkrichting en lichtinval en hierdoor ontstaat er een spectrum van weerspiegelende regenboogkleuren (het opaliseren).

Hoe ermee om te gaan

Opaal is duur en kan goed met andere stenen worden gecombineerd. Opaal kan zijn glans verliezen wanneer zij veel in aanraking komt met parfum, make-up, zeep of warmte. De waterhoudende steen (zie samenstelling) kan dan uitdrogen of er kunnen barstjes ontstaan.
Je kan de opaal een nacht in een glas met water leggen of ‘opladen’ tussen een aantal Bergkristallen. Je kan dus gerust met een opaal douchen.